We willen graag gebruikmaken van cookies.

  Cookie-instellingen

Werkkostenregeling (WKR) en Loon

Nooit belaste toeslagen (o.a. gerichte vrijstellingen)

Deze zijn ook onbelast, maar gaan niet ten koste van de vrije ruimte. De kosten zijn dus voor zowel werknemer als werkgever onbelast. Het gaat hierbij om de volgende looncomponenten:

1) Gerichte vrijstellingen

De werkgever dient deze vergoedingen en verstrekkingen aan te wijzen als eindheffingsloon, bijvoorbeeld door ze als zodanig in de administratie op te nemen. Ook moeten ze passen binnen normen die de Belastingdienst hiervoor hanteert. Denk bijvoorbeeld aan een reiskostenvergoeding (2024: 0,23 ct/km) en de thuiswerkvergoeding (2024: € 2,35), studiekosten.



2) Nihilwaardering

Voor een aantal voorzieningen die met het werk of de werkplek te maken hebben, gelden nihilwaarderingen. Deze voorzieningen zijn op € 0 gewaardeerd en daardoor onbelast. Bijvoorbeeld voorzieningen op de werkplek zoals koffie en thee, gereedschappen, de vaste computer, het kopieerapparaat en de vaste telefoon.

3) Intermediaire kosten

Dit zijn kosten die een werknemer betaalt, maar die voor rekening van de werkgever moeten komen. De werknemer koopt bijvoorbeeld markeerstiften voor kantoor en schiet dit voor.

4) Noodzakelijkheidscriterium.
Het uitgangspunt van het noodzakelijkheidscriterium is dat de werkgever gereedschappen en apparatuur waarvan hij vindt dat de werknemer ze voor het uitoefenen van zijn functie redelijkerwijs nodig heeft, onbelast kan vergoeden of verstrekken. Hij hoeft dan geen rekening te houden met het privévoordeel van de werknemer.
Het is aan de werkgever om te besluiten welke voorzieningen hij noodzakelijk vindt.